Швейцарський бренд Nespresso випустив спеціальну літню колекцію Barista Creations для створення різних холодних коктейлів на основі кави. Барісти компанії витратили більше п'яти років на вивчення правильного поєднання льоду з кавою. В результаті народилася лінія Barista Creations For Ice, в якій представлені певні сорти кави, спеціально оброблені так, щоб розкрити всі свої смакові якості при зіткненні з льодом.
 
Одна з найвідоміших різновидів холодної кави - фреддо - отримала свою назву від італійського «холод». Цей напій дуже популярний в Італії і Греції, де його готують практично однаково: в келих кладуть приблизно п'ять кубиків льоду, заливають подвійною порцією еспресо і трохи охолоджують. В цьому випадку фреддо варто випити якомога швидше, щоб лід не розтанув.
Альтернативний спосіб - скористатися колекцією Nespresso. Для системи Original барісти розробили два смаку: перший - Freddo Delicato з фруктовими нотами кенійської арабіки, яка була обсмажена лише злегка, що дозволило зберегти її делікатний і тонкий аромат. Другий - Freddo Intenso - розкривається яскравим ароматом і насиченим смаком південноамериканської і індонезійської арабіки.
Холодна кава найкраще подавати у високих склянках, що мають достатньо місця для льоду. Сервірувати холодні напої можна на підносі, а поруч буде правильно поставити відерце з льодом. Напій Freddo прекрасно поєднується з шоколадом, полуницею, легкими десертами на основі фруктів і ягід, а також з тірамісу.
Холодний і охолоджений кава відрізняються за смаком, як сіль і цукор. Останні кілька років набирає обертів тренд cold brew ( «холодне заварювання»): мелену каву витримується в холодній воді протягом довгого часу (від 8 до 24 годин), що дозволяє уникнути кислинки і гіркоти в післясмак. В результаті кава виходить солодше і м'якше на смак, при цьому аромат втрачає силу, але зберігається довше.
Знаменитий кави глясе з'явився в Австрії в кінці XIX - початку ХХ століть, коли холодні кавові напої стали неймовірно популярні. Його рецепт простий: у високу склянку або келих викладається ванільне морозиво і заливається злегка остигнув кави. Зверху додаються збиті вершки і тертий гіркий шоколад, який можна замінити на какао. Морозиво буде повільно танути і змішуватися з напоєм, надаючи йому неймовірний смак. Не забудьте подати трубочки, адже глясе краще пити неспішно.
Ще один цікавий рецепт холодного кава мокко-кола відомий в Бразилії. Трохи охолонувши міцну каву змішують з шоколадним молоком і колою. Так, на чотирьох чоловік знадобиться 1 стакан кави, 3 склянки молока і 350 мл газованої води. Напій розливають по високих склянках або чашам з великими крижаними кубиками. Прикрасити напій можна збитими вершками або ванільним морозивом, не зайвим буде шоколадний топінг. Цей не самий дієтичний варіант кави припаде до душі любителям солодкого і відмінно замінить будь-який десерт.